Gaziantep Oğuzeli Narı

ÜRÜNÜMÜZ COĞRAFİ İŞARETLİDİR



Gaziantep Oğuzeli Narı, Gaziantep'te yetiştirilen ve yeme olgunluğuna geldiğinde köşelerinden hafif basık hale gelmesi, kareye benzer şekli, sarımsı beyaz tane rengi ve tatlılığı ile ayırt edilen, Punica granatum L.türüne ait Oğuzeli çeşidinden elde edilir.Diğer nar çeşitlerinden farklı olarak ekşi/mayhoş tada sahip olmayan bu nar çeşidi, Gaziantep ilinde geleneksel olarak yetiştirilir.Nar bitkisi kışları ılık ve yağışlı, yazları uzun, sıcak ve kurak geçen yerlerde yetişir. -10˚C'nin altında taze sürgünleri, -18˚C'nin altında ise ana gövdesi soğuktan zarar görür.Gaziantep ilinde sıcak ve ılıman iklim hüküm sürmekte olup, yıllık ortalama sıcaklık  15,5˚C yıllık olrtalama yağış miktarı 529 mm'dir.İldeki bu koşullar nar üretimine uygun özellik oluşturur.


NAR AĞACI VE MEYVESİ OLUŞUM EVRELERİ

Cennet meyvesi olarak bilinen nar; ilçemiz Oğuzeli’nin sembollerindendir. Büyütmesi ve meyve alması çok emekli olan hassas bir meyvedir. Dikildikten üç yıl sonra meyve vermeye başlar. Mart ayı olduğunda ağaç gözlerini surer, mayısa kadar çiçeklenme sürecini tamamlar. Haziran ayında çiçekler meyveye döner. Ağustos ekim arası süreç olgunlaşma dönemidir. Ekimden aralık ayına kadar hasat devam eder. Işlenerek yılın 12 ayı tüketmeye elverişlidir. Vücut direncinizi güçlü tutmanızı sağlar.